Dagelijks leven

Een persoon moet vertrouwen hebben in zijn eigen kunnen. Hoewel het belangrijk is om naasten te sensibiliseren over zijn moeilijkheden, moet de persoon een zekere mate van autonomie kunnen behouden om dagelijkse taken te volbrengen zoals koken, huishoudelijke taken uitvoeren en zich over een pasgeboren baby ontfermen. De Brailleliga leert voor elke situatie technieken aan. Daarnaast sensibiliseert ze de naasten van personen met een visuele handicap zodat men met begrip en geduld voor elkaar kan samenleven.


Meer info over thuis wonen.


Een persoon meet een lepel korianderzaad met behulp van de juiste hulpmiddelen.

Samenleven

Uitstappen, creatieve ateliers en gevarieerde culturele ontmoetingen zijn slechts een greep uit de activiteiten die de Brailleliga aanbiedt aan personen met een visuele handicap. Dankzij een juiste omkadering en het aanspreken van de andere zintuigen, zijn deze activiteiten optimaal aangepast aan de visuele handicap. Het biedt ook mogelijkheden voor blinde of slechtziende personen om elkaar te ontmoeten, ideeën en ervaringen uit te wisselen en deel te nemen aan verschillende activiteiten (decoratieve voorwerpen maken, schilderlessen, het maken van kantwerk, leren boetseren, gezelschapsspelletjes spelen,…). Ook museumbezoeken en uitstappen staan op het programma.

Meer info over vrije tijd.


Een persoon met een visuele handicap aan het dansen tijdens een activiteit van de Brailleliga.

“Ondanks mijn handicap, slaag ik erin zelfstandig naar de winkel te gaan, op visite te gaan bij vrienden in het rusthuis en mijn steentje bij te dragen als mede-eigenaar. Ik woon samen met mijn kat, Tina. Bij de Brailleliga leer je mensen kennen met een gelijkaardige handicap en bouw je vriendschappen op. Ik kom hier intussen al 20 jaar!”Sociale activiteiten voor de allerjongsten

Samenwerken, je inleven in anderen en hen begrijpen, je gedrag aanpassen aan de situatie, maar ook plezier maken met vrienden of zelfstandig zijn,… Het zijn verschillende zaken die we leren vanaf jonge leeftijd.

De Brailleliga organiseert daarom al vele jaren een zelfstandigheidskamp tijdens de zomer en andere vakantiekampen. Deze hebben als doel dat kinderen ervaringen uitwisselen, vriendschappen opbouwen en onderhouden, hun zelfstandigheid ontwikkelen en maatschappelijke leefregels beter leren begrijpen.

We bieden meerdere verblijfsopties aan tijdens verschillende periodes. Tijdens de kampen in Brussel kunnen kinderen iemand meebrengen: een zus, een vriend, een neef,… De activiteiten zijn toegankelijk voor zowel ziende, slechtziende als blinde kinderen. Het stelt kinderen gerust als ze iemand in de groep kennen.

Voor adolescenten tussen 16 en 25 jaar is er een ‘Sensatiedag’ waar ze de kans krijgen om uitdagingen aan te gaan en hun angsten te overwinnen. Een ritje op de motor, een onderwaterervaring, het luchtruim ontdekken,… niets houdt hen tegen, zelfs hun handicap niet!

Meer info over activiteiten voor kinderen en adolescenten.


Een kind met een visuele handicap houdt een konijn vast.

Sociale media

Nieuwe technologieën bieden mogelijkheden om op een andere manier sociale contacten aan te gaan en informatie te verzamelen. Hoewel ze steeds toegankelijker worden voor blinde en slechtziende personen, vereisen ze toch een zekere vorm van opleiding om ze onder de knie te krijgen. De Brailleliga organiseert regelmatig workshops waarin personen met een visuele handicap vlot leren werken met een smartphone, tablet of het internet.


Foto van een persoon met een visuele handicap die een smartphone gebruikt.

“Hoe meer ik mijn smartphone gebruik, hoe vlotter ik ermee kan werken. Oefening baart kunst, een mail sturen lukt me bijvoorbeeld al aan een behoorlijk tempo. Om in contact te blijven met mijn vrienden en familie, bel ik hen regelmatig op of stuur ik hen een bericht!”Zelfbeeld

Sociale contacten aangaan verloopt makkelijker wanneer je je goed in je vel voelt. Daarom kan je als blinde of slechtziende persoon terecht bij de Brailleliga voor workshops rond yoga, dans, massages of make-up! Voor ieder wat wils.


Een slechtziende persoon brengt make-up aan met behulp van een spiegel met verlichting.Volg ons

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief.

Doe een gift

Help ons onze dienstverlening gratis aan te bieden aan blinde of slechtziende personen door het volgende bedrag te schenken:

Contacteer ons

Brailleliga VZW

Engelandstraat 57,

1060 Brussel, België

Tél. : 02 533 32 11

Fax : 02 537 64 26

E-mail : info@braille.be

© Brailleliga 2018