Dagelijks leven

Een persoon moet vertrouwen hebben in zijn eigen kunnen. Hoewel het belangrijk is om naasten te sensibiliseren over zijn moeilijkheden, moet de persoon een zekere mate van autonomie kunnen behouden om dagelijkse taken te volbrengen zoals koken, huishoudelijke taken uitvoeren en zich over een pasgeboren baby ontfermen. De Brailleliga leert voor elke situatie technieken aan. Daarnaast sensibiliseert ze de naasten van personen met een visuele handicap zodat men met begrip en geduld voor elkaar kan samenleven.


Mathilde (27 jaar): “Tijdens en na mijn zwangerschap volgde ik bij de Brailleliga sessies ter voorbereiding op de komst van mijn zoontje. Ik kreeg er specifiek advies aangepast aan mijn visuele handicap. Zo leerde ik een pamper verversen, een badje klaarmaken, de buggy de gebruiken…”

Meer info over thuis wonen.


Een persoon snijdt zijn groenten op een snijplank

Vrije tijd

Twee keer per maand bieden de BrailleClubs blinde en slechtziende personen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Voor hen worden tal van activiteiten georganiseerd: Er vinden verschillende activiteiten plaats: handwerk zoals breien en haken, aangepaste gezelschapsspelletjes, themagerichte crea-activiteiten, enz. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten en uitstappen op maat zoals operavoorstellingen met audiodescriptie, zaalshows… Er wordt elk jaar ook een meerdaagse reis georganiseerd.

Meer info over vrije tijd.


Foto's van personen die een activiteit uitvoeren

Josiane (70 jaar): “Ik heb al veel vrienden gemaakt op de activiteiten van de Brailleliga. Ik voel me altijd enorm op mijn gemak in de BrailleClub.”Activiteiten voor kinderen en jongeren

Kinderen met een visuele handicap nemen bij de Brailleliga een bijzondere plaats in. Dankzij de activiteiten die speciaal voor hen werden ontwikkeld en bedacht, besteden wij er veel aandacht aan dat zij zich van jongs af aan kunnen ontplooien en eveneens bevorderen wij hun zelfstandigheid door het aanleren van dagelijkse handelingen.

Elk jaar worden blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. Daarnaast organiseren we elke zomer een zelfstandigheidsstage aan zee waar kinderen in groep allerlei trucjes leren om zich alleen uit de slag te kunnen trekken. Maar dat is niet alles! Er worden nog allerlei andere activiteiten op poten gezet zoals workshops, kampen tijdens schoolvakanties, een Sensatiedag voor adolescenten…

Meer info over activiteiten voor kinderen en jongeren.


Een kind met een visuele handicap die een bordspel speelt

Walid (12 jaar): “Ik neem graag deel aan de verschillende activiteiten van de Brailleliga omdat ik me er altijd amuseer. We leren en ontdekken super veel en hierdoor krijg ik veel zelfvertrouwen. De begeleiders zijn superlief en antwoorden altijd op al mijn vragen. Het voelt goed om bij kinderen te zijn die ook slechtziend zijn. We hebben dezelfde handicap. Tijdens deze activiteiten is er geen verschil en onze handicap is gewoon normaal. Het is soms moeilijk als andere kinderen wel zien.”

Volg ons

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief.

Doe een gift

Help ons onze dienstverlening gratis aan te bieden aan blinde of slechtziende personen door het volgende bedrag te schenken:

Contacteer ons

Brailleliga VZW
Engelandstraat 57
1060 Brussel
België
Tel. : 02 533 32 11
Fax : 02 537 64 26
Email : info@braille.be

© Brailleliga 2019